Hello world!

back_cetate

Prin proiectul „Born in Transylvania” se doreste a reda prin mijloace grafice mai putin explorate, o serie de ilustrate si stampe cu locuri cu o puternică încărcătură istorică dar şi culturala, cu ajutorul unor discursuri vizuale ce combină realitatea cu naratiunea şi prezentul cu trecutul.

Distilate de clepsidra timpurilor ce par atât de îndepărtate, tapetate precum adevărate vârste de aur transilvane, stampele cuprinse în proiectul “Born in Transylvania”, au o savoare cu totul aparte, un mistic caligrafic, o atracţie irezistibilă pentru cei amorezaţi de vremurile dominate de neguri şi cavaleri, domniţe şi lupte, călugări şi alchimişti.

Medievalitatea transilvăneană s-a comportat precum un creuzet în care şi-au dat întâlnire, atât influentele orientale, filtrate balcanic şi slav, cât şi cele occidentale, de sorginte imperială, regală, în definitiv romane, administrativ şi confesional vorbind. O lume ce s-a născut în „Mileniul Întunecat”, cu cotropitrori revârsându-se în valuri asupra sa din stepele eurasiatice, naştere definită de o acută lipsă a izvoarelor directe, scrise accentuntându-i-se astfel misterul de terra Ultrasilvana, de „Ţară de dincolo de păduri”, aşa cum apărea ea în Gesta Notarului Anonim al regelui Bela.

Acestea sunt dimensiunile etno-demografice ale unei lumi cunoscute sub numele de Transilvania. Un ţinut, aşa cum desele atentate la suveranitatea lui ei o arată, foarte bogat, dar mai ales extrem de important, din punct de vedere al ciocnirii civilizaţiilor, al lumii romano-catolice, reformate, şi ortodoxe.

Toate aceste atuuri, fac din „mărunta” lume „orăşenească” din Transilvania premodernă, o lume aparte cu un farmec indestructibil şi de o atracţie de nebiruit. O lume a esenţelor, unde pe spaţii incomparabil mai mici, transilvănenii au reuşit să comprime atât măreţia goticului occindental, cât şi splendoarea Renaşterii, intelectuale şi artistice, ori a barocului imperial. „Born in Transylvania” ne duce in locuri cu care ajungem să creăm puternice legături afective, ferestre spre trecut ce vin însoţite de o poveste, de idealizări ale oamenilor şi locurilor, ce ne ajută să intrăm în spiritul oraşului respectiv. Toate acestea ajung sa valorizeze si sa sublinieze patrimoniul existent, prin punctarea elementelor arhitectonice esenţiale care dau farmec inegalabil acestor locuri.

Luand ca exemple gravurile de cupru a le lui Georg Braun si Franz Hogenberg din ale lor faimoase lucrari “Civitates Orbis Terrarum” am creat aceasta serie de stampe ce sa restituie Transilvaniei medievale, actuale sabloane grafice ce se situeaza între realitate şi jocul cu istoria, un joc bazat pe un exercitiu imaginativ / constructiv.

Prin buna integrare a imaginilor în spiritul vremii, dar şi o chemare a prezentului, colectiile “Born in Transylvania” se disting ca si un viitor brand regional ce propune un alt tip de promovare de turism cultural ce aduce plus valoare si o alta perspectiva asupra Transilvaniei urbane premoderne.

Leave a Comment